Tomas J, med stöd av Calle, bjöd in till en träff som startade på Hyltens Industrimuseum i Gnosjö. Vilken tur att vi kallade träffen för Vincent - Höstträff och inte som vi brukar, Liten Lokal Vincentträff. Det kom 38 deltagare, varav 2 danska medlemmar.
J E Hyltens Metallvarufabrik startades redan 1874 och var verksam i 100 år, till 1974. Mycket lite hade moderniserats så mycket av den ursprungliga miljön var bevarad, så därför fick anläggningen leva vidare som museum. Vi delades upp i smågrupper med partglada och kunniga guider som hade en hel del att berätta.
Börje testar kontorsutrustningen. Lådan längst ner till vnster gick att skjuta ut åt bägge hållen och fungerade som en föregångare till e-mail. Om en av dem ville skicka ett mail till den andra stoppade han mailet i lådan och skjöt över den till andra sidan.
Fabriken slog igen 23 december 1974 och det är fortfarande vad väggalmanackan visar. Ingenting har hänt på 74 år och byggnaden är K-klassad.
Hyltens ställde ut på Världsutställningen i Stockhom 1897 och hade då denna monter. När de kom dit med montern tyckte arrangören att den var för futtig, så den byggdes ut. Då var det någon annan funktionär som tyckte att den inte fick plats, så Hyltens "utvisades" till entréhallen. Kung Oscar II skulle komma och inviga och dela ut priser. Nu var han stressad och lite ointresserad, så det finaste priset gav han till den första montern han såg, Hyltens monter.
En produkt som tillverkades under många år var denna ubåtstoalett.
Långt innan det fanns el i Gnosjö hade man en egen vattendriven generator. Den var fortfarande i drift och eftersom det är en likströmsgenerator uppför sig lysrören lite annorlunda. Här syns turbinen.
De banddrivna svarvarna fungerade fortfarande.

När alla var nöjda fortsatte vi till Hestra

Träffen fortsatte i Hestra, kolla bilderna därifrån
Se inbjudan till träffen
Kolla Hyltens Industrimuseums hemsida
Hyltens Industrimuseum på Facebook