Lokalträff på Aeroseum utanför Göteborg, 2017-02-04
Calle och Neville hade bjudit in till en lokalträff på Aeroseum lördagen den 4:de februari. I inbjudan angavs det att det var "pensionärs-sektionen" som bjöd in, men det var till ingen nytta. Man hade ingen pensionärsrabatt på inträdet.

Aeroseum är ett flygmuseum på en numera nerlagd flygflottilj (F9) vid Säve Flygplats norr om Göteborg. Gigantiska hangarer nersprängda djupt i berget där man skulle kunna tanka och meka flygplan utan att störas av atombomber och annat uppe på marken. Rymmer cirka 60 flygplan och var under "Kalla Kriget" superhemligt.
Spännande och intressant för klubbens alla tekniknördar. Flera hade erfarenhet från tjänst i Flygvapnet (Neville från RAF) och kunde berätta mer om man hade öronen på rätt ställe.

21 medlemmar var anmälda, men förkylningar och annat reducerade skaran till 16. Vi startade med fika eller mat i cafeterian.
Vi var mätta och belåtna lagom till en guidad tur startade. Här syns guiden i gul jacka. Han var engelsman och fick nästan problem med om han skulle prata engelska med Neville eller svenska med övriga.

Här undervisar han Neville i konsten att manövrera en helikopter. Eftersom den inte flög vågade Calle och Micke kliva in.

Detta är just den helikopter som flög Ingemar Johansson från Torslanda till Ullevi 1959 när Ingemar kom hem som nybliven världsmästare i tungviktsboxning. Ingemar satt fram och hans fru Birgit bak på samma bänk som Calle och Micke sitter. Inte konstigt att de ser så upprymda ut över att känna "historiens vingslag".

Neville studerar förarplatsen på en J35 Draken. Undrar vad han funderar på? Kanske: "Går det att montera en sådan här raketstol på Jindivik om man trimmar ytterligare?". Eller: "Motorn är en Volvo RM6 (licensbyggd/modifierad Rolls Royce Avon). Hur mycket blir 6000 KP räknat i hästkrafter? Kan man köpa en sådan med personalrabatt?"
Viggen såg på lite närmare håll elak ut och var större än man trodde när man mest bara sett den på avstånd i luften. Kanske det enda stridsflygplanet med back. Bra att ha om man behöver bromsa ordentligt vid landning på isbelagda landsvägar.
En annan udda detalj: Många andra liknande plan har uppfällbara vingar för att få plats på hangarfartyg. Viggen har fällbar stjärtfena för att kunna komma ut genom porten till sådana här bergshangarer.
Efter Aeroseum åkte de flesta av oss till Mickes firma i Västra Frölunda. Där höll Neville en lektion i konsten att balansera ett vevparti.
Calle visade upp en pimpad Grimeca-broms som skulle passa fint i ett Norvin-bygge. Web-mastern, som hade just exakt de tankarna för egen del dreglade.
Som avslutning bjöd Micke på fika.
Kolla muséets hemsida:
Aeroseum.se
Se inbjudan till träffen:
Inbjudan