Klubbträff med barnkalas i Västra Frölunda 2018-09-01
Calle hade bjudit in till en träff i Västra Frölunda som startade med ett besök på Oscar II Fort ute vid hamninloppet vid Långedrag. 11 klubbmedlemmar kom. Efter besöket på fortet fortsatte träffen på Micke G:s företag med pizza, bildvisning och "barnkalas".
Oscar II Fort hade till uppgift att försvara inloppet till Göteborgs hamn, landets viktigaste. I anslutning till fortet finns Götiska batteriet nere vid vattnet med några av 5,7 cm kanonerna och minspärrar. Fästningen byggdes mellan 1899 och 1904 och var i tjänst till 1955. Inga viktiga byggnader ovan jord, utan allt är nersprängt i berget, förutom själva kanonerna som sticker upp på hjässan.
Vi samlades hemma hos Calle. De som åkte mc liftade till fortet med de som åkt bil. Bra idé då vi slapp en massa mc som irrade omkring utan att hitta. Johan U litade dock på att han skulle hitta, så han tog sin Comet och åkte själv.
Det var en av de 5 dagar om året som fortet var öppet för allmänheten och det fanns guider utplacerade lite här och var som kunde berätta om hur saker och ting fungerade.
Kärnanläggningen på fortet skyddades av en torr vallgrav. Om någon med onda avsikter kom in där möttes han av ett flertal elaka småkanoner.
Maskinrummet med värmepanna och elcentral. Elgeneratorn var för tillfället utmonterad för renovering. Utanför startades den nu färdigrenverade motorn upp. Lät som en snabb tändkulemotor.
Många, långa och mörka gångar var insprängda i berget. Calle hade i inbjudan rekommenderat att ta med ficklampor. Ett bra råd visade det sig.

Här nere låg alla logement för de 250 man som bemannade fortet och en mängd andra utrymmen för att man skulle kunna leva där avskärmade från yttervärlden, bl.a. sjukvårdsresurser med operationsrum.

Nästan allt inne i fortet var bortplockat, men inredningen i en officersmäss stod kvar.
De två stora Bofors-kanonerna från 1904 med 24 cm kaliber kunde skjuta projektiler tunga som en Black Shadow ut till Vinga. När man skulle skjuta med dem fick man först kontakta alla i Långedrag och be dem öppna alla fönster, annars skulle fönsterrutorna gå sönder.

Förutom dessa 2 kraftiga Boforskanoner M/04 24 cm fanns 2 Boforskanoner M/03 15,2 cm och 14 5,7 cm kanoner av lite olika modeller.

De två stora 24-cm kanonerna från 1904 hade en lite udda konstruktion. När de avfyrats sänktes de av rekylkraften ner i gropen, där de kunde laddas i skydd. Sedan hissades de upp på nytt. Rätt tänkt då, men när man uppfunnit flygplanet och gett det möjlighet att bomba var det inte längre så bra att jobba med ammunitionen i en öppen grop.
Träffen fortsatte sedan på Micke G:s företag i en annan del av Västra Frölunda
Klicka här för att se resten av bilderna, Pizzafesten och "barnkalaset"
Om Du är avundsjuk för att Du inte var med och inte vill se mer så klickar Du här
Läs mer om Oscar II Fort på:
Se inbjudan:
www.o2fort.se
Inbjudan